CZECHY

[Sponsorowany:] Morawy Środkowe od kuchni. Wycieczka szlakiem kulinarnym

Central Moravia Tourist Association, 25.09.2014

Morawskie przysmaki

fot.: Mat. prasowe

Morawskie przysmaki
Znane głównie z atrakcji przyrodniczych, szczycą się także bogactwem smaków, głównie serkami ołomunieckimi, knedlami i piwami własnej produkcji - Morawy Środkowe od kuchni.

Morawskie sery

Morawy Środkowe od niepamiętnych czasów uważane są za region ciast makowych, kiszonej kapusty, wędzonego mięsa i knedli. Do lokalnych specjałów znanych na całym świecie należą serki ołomunieckie o niskiej zawartości tłuszczu, specjalny ser o pikantnym smaku i charakterystycznym zapachu, produkowany w wyniku dojrzewania chudego kwaśnego twarogu. Dlatego podczas swojej wycieczki nie powinniśmy ominąć odwiedzenia Muzeum Serków Ołomunieckich A. W. Loštice. Zwiedzanie nie obejmuje tylko wystawy na temat historii i produkcji, ale również degustację tego przysmaku.

A jeżeli zasmakujesz w wyraźnym smaku serków ołomunieckich, spróbuj także deserów z serków Posztulki z Loštic. Te wyjątkowe desery z serków i domowego ciasta francuskiego są bardzo kruche, wprost rozpływają się w ustach. Jeśli o serowych przysmakach mowa, nie powinniśmy zapomnieć również o ulubionym serze pleśniowym „Niva” (nazywanym serem niebieskim), produkowanym w Mleczarni Otinoves. Do jego konsumpcji świetnie pasuje dobrze schłodzone piwo.

SPRÓBUJ PRZYSMAKÓW REGIONU

Projekt "Zasmakuj regionu Hana" ma na celu wspieranie tradycyjnej kuchni regionalnej. Biorą w nim udział restauracje, które przygotowują dania i napoje według starych, oryginalnych receptur, a do ich przyrządzenia używają regionalnych, sezonowych produktów. Jeśli chcesz doświadczyć wyjątkowych doznań kulinarnych, odwiedź jedną z restauracji uczestniczących w projekcie.

NA TEMAT:

Lokalne browary

Morawy Środkowe mogą się poszczycić kilkoma wspaniałymi piwami. Przerowski Browar Zubr warzy piwa o niepowtarzalnym smaku klasyczną technologią, w Browarze Litovel można spróbować uwarzyć piwo samodzielnie.

W regionie długą tradycję mają także minibrowary. Rodzinny První soukromý pivovar společenský (Pierwszy Prywatny Browar Społeczny) warzy piwa o zawartości gorczycy 11 stopni, 12 stopni i specjalne 13 stopni. Browar Moritz stawia na wyselekcjonowane składniki i warzy wspaniałe piwa jasne, półciemne i ciemne. Browar Ječmínek ma w swoim portfolio takie atrakcje, jak piwo wiśniowe lub 13-stopniowe piwo z czterech rodzajów słodu. Restauracja Hradební Pivnice oferuje piwo drożdżowe (10 stopni) i czeską kuchnię domową, z koli Minibrowar Parník (Parostatek) ugości cię piwem Marynarz, Bursztyn, Kapitan i Pirat.

Jeżeli chciałbyś doświadczyć leczniczego działania piwa na własnej skórze, odwiedź Svatováclavského Pivovaru Originál (Świętowacławski Browar Oryginał), który oprócz wspaniałych piw drożdżowych oferuje również kąpiele piwne. Po zasłużonym odpoczynku w kąpieli chmielowej można wybrać się na spacer ścieżkami edukacyjnym lub na jedną z licznych ścieżek rowerowych.

Co zwiedzać w okolicy

Morawy Środkowe to również szereg jaskiń z rozległymi systemami korytarzy, które zdobią przeróżne formy naciekowe, i przestrzennymi komnatami. Warto zwiedzić tu przede wszystkim bogato zdobione Jaskinie Javoříčskie znajdujące się w pobliżu zamku Bouzov, gdzie nakręcono wiele znanych baśni i filmów historycznych (np. Księżniczkę Fantaghiro). Godne uwagi są też misternie wyżłobione Jaskinie Mladečskie albo unikatowe Aragonitowe Jaskinie Zbraszowskie, powstałe w wyniku działania m.in. wód mineralnych.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.