Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Liofilizaty: na co zwrócić uwagę przy ich zakupie
Choć kiedyś była to żywność, która stanowiła żelazne menu jedynie ekstremalnych wypraw wysokogórskich, dzisiaj zabierana jest nawet na weekendową wycieczkę w góry. Nie każdy turysta jest jej fanem, ale są i tacy, którzy wolą obiad liofilizowany niż danie ze schroniska. Gdy przemierzamy wiele kilometrów z dala od cywilizacji z całym dobytkiem na plecach, liofilizaty stają się niezbędne.
Co to jest liofilizacja
Liofilizacja to proces odwadniania substancji poprzez szybkie i kontrolowane wymrażanie wody. Ostatnim etapem jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. Dzięki temu otrzymujemy produkt trwały, przygotowany bez użycia konserwantów, który zachowuje swoje walory smakowe.
Bogate menu
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, zupa serowa fondue po szwajcarsku lub dziczyzna dla smakoszy - takie potrawy nieczęsto przygotowuje się w domu. W daniach warzywnych wyraźnie można rozróżnić groszek, fasolkę i kukurydzę, jajecznica pachnie smażoną cebulką, a między zębami chrupią kawałki bekonu. Prawdziwa uczta musi jednak zakończyć się deserem. Przykładowo kupując produkty firmy Trek'n eat możemy liczyć m.in. na krem karmelowy z amaretto czy mus czekoladowy.
Na co zwracać uwagę przy zakupie liofilizatów?
- Nie zawsze należy kierować się ceną. Trzeba zwrócić uwagę na ilość kalorii, którą dane danie dostarcza i czy opakowanie jest porcją dla jednej czy dla dwóch osób. Takie informacje powinny być podane na torebce.
- Zaletą żywności liofilizowanej jest waga. Żywność taka jest lekka i na pewno waży mniej niż wszelkiego rodzaju zupki chińskie oraz ryże i sosy w proszku, a ich wartość odżywcza jest zdecydowanie większa. Warto porównać stosunek ceny, kalorii i wagi.
- Ważne jest, żeby podczas przeliczeń wagi i kalorii nie zapomnieć, by zwrócić również uwagę na objętość opakowania. By optymalnie zapakować liofilizaty na podróż, należy wybierać produkty, które w postaci sprasowanej tworzą zgrabną paczkę. Można je wtedy z łatwością ułożyć obok siebie, nie martwiąc się, że pomiędzy zostaną niewykorzystane przestrzenie.
- Przygotowanie gotowego do spożycia liofilizatu jest banalnie proste. Wystarczy danie zalać gorącą wodą i odczekać parę minut. Jakkolwiek przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy opakowanie posiada nacięcia, które pozwolą na łatwe rozerwanie torebki nawet mokrymi rękoma i bez użycia dodatkowych narzędzi. Liofilizowane dania w mniejszych paczkach lepiej się miesza i potem wygodnie spożywa. Jeśli chcemy jeść je wprost z opakowania, najlepiej od razu zakupić specjalnie przystosowaną łyżkę z długą końcówką.
- Jeśli zależy nam na szybkim posiłku, musimy wybierać te potrawy, które mają krótki czas przygotowania (czas oczekiwania od momentu zalania gorącą wodą to od 6 do nawet 12 minut). W końcu u podstaw idei jedzenia liofilizowanego leży przekonanie, że mają to być dania szybkie i łatwe do przyrządzenia.
Wygoda i smak w jednym
Wydawałoby się, że z suchego proszku nic dobrego nie można uzyskać. Opinie na temat walorów smakowych liofilizatów są jednak zaskakująco pozytywne. Dodatkowo przyrządzanie liofilizatów to oszczędność gazu, ponieważ gotujemy jedynie wodę oraz miejsca w plecaku – możemy bowiem zrezygnować z wielu dodatkowych sprzętów.
Polub nas na Facebooku!
Zobacz również:
- Trentino - trekking w Dolomitach. Poznaj trasy i schroniska z obłędną kuchnią
- Dajcie im popływać - Ivon Chouinard, biznesmen, surfer i alpinista opowiada o...
- Czarnogóra – wakacje na plaży. Na dziko. Jak z bajki
- Polski street art: 10 najciekawszych murali w Łodzi
- Emilia Romagna nad Adriatykiem. Najlepsze miejsce na wakacje!
- Tak drogo jeszcze nie było?! Kilka dni nad polskim morzem w cenie wakacji w...