NIEMCY

Na piwo Bawaria ma tylko jeden przepis. Nie zmienił się od 500 lat!

Alina Ert-Eberdt, 7.02.2017

 Bawarczycy lubią spotykać się w ogródkach piwnych

fot.: shutterstock.com

Bawarczycy lubią spotykać się w ogródkach piwnych
W Bawarii piwo jest nieodłącznym elementem życia. Klienci mogą wybierać spośród aż kilku tysięcy marek. Niesamowite jest to, że wszystkie powstają według tego samego prostego przepisu, który nie zmienił się od 1516 roku. 

Brzmi tak prosto: woda, słód, chmiel i drożdże. Od 1516 r. Bawarskie Prawo Czystości Piwa zabrania dodawania do warzenia złocistego trunku czegokolwiek innego. Prawo to obowiązuje do dzisiaj. Aż trudno uwierzyć, że tylko z tych czterech składników warzy się 40 gatunków piwa, a niuanse smakowe doprowadziły do wyróżnienia 4000 marek.

NA TEMAT:

Bawaria i piwo – połączenie tradycji i smaku

Popularność piwa w Bawarii i bawarskiego piwa na świecie rosła przez kilka wieków. Bawarscy piwowarzy, uznawani za mistrzów, zostali w XIX w. sprowadzeni do PilznaCzechach dla polepszania smaku miejscowego trunku. Stworzyli tam recepturę na jasne i klarowne piwo z pianą – cenionego przez piwoszy na całym świecie pilznera.

Dokładnie 500 lat temu wydano Reinheitsgebot – bawarski dekretu dotyczącego czystości piwa. Rozkwit sztuki piwowarstwa, który nastąpił w późnym średniowieczu zawdzięczamy zakonnikom. Zapoczątkowali oni fermentację piwa w zimnych piwnicach, dzięki czemu napój dłużej zachowywał świeżość, i zastąpili dotychczasowe przyprawy chmielem. Pierwotnie warzyli piwo dla siebie jako napój pożywny i dodający sił. Z czasem zaczęli je sprzedawać okolicznym mieszkańcom. Przywileje feudalne dały mnichom wyłączność na warzenie piwa, dlatego klasztory stawały się przedsiębiorstwami browarniczymi.

W Aldersbach zachowały się urządzenia piwowarskie sprzed wieków, które stanowią naturalne tło ekspozycji. Instalacje multimedialne i projekcje filmowe ukazują proces warzenia piwa do początków XIX w. i później, kiedy browary przestały być manufakturami i stały się zakładami przemysłowymi. Zgromadzono mnóstwo kufli o najrozmaitszych kształtach i innych naczyń służących do sączenia najbardziej ulubionego w Bawarii napoju, a nawet obrazy, których tematem jest piwo. Poznamy także lokalne zwyczaje związane z zamawianiem i piciem piwa, najlepsze bawarskie marki i piwiarnie. Trzeba się tylko przygotować na to, że trudno będzie potem podjąć decyzję, do którego z tych tysięcy pubów i ogródków piwnych wybrać się na początek

Bawarskie piwo najlepiej smakuje do przekąsek z chleba i warzyw, spożywane na łonie natury w gronie przyjaciół
Bawarskie piwo najlepiej smakuje do przekąsek z chleba i warzyw, spożywane na łonie natury w gronie przyjaciół, fot. materiały prasowe

Najlepsze miejsca na piwo w Bawarii

Niedaleko Monachium, we Freising w browarze Weihenstephan (Święty Stefan) na terenie dawnego klasztoru benedyktyńskiego, piwo warzy się od 1040 r. Są na to dokumenty. To jeden z najstarszych browarów na świecie. Specjalizuje się w piwie ze słodu pszenicznego. Na terenie browaru znajduje się szkoła browarnictwa, należąca do najbardziej cenionych w branży.

Do najsłynniejszych piwiarni zaliczany jest Hofbräuhaus w Monachium. Mieści się w dawnym browarze dworskim, który powstał w 1589 r. Tę największą piwną gospodę na świecie odwiedza codziennie ok. 30 000 osób. Piwo warzone jest na miejscu. Kelnerzy w tradycyjnych strojach (mężczyźni w skórzanych spodniach do kolan, kobiety w stroju dirndl składającym się z białej bluzki z krótkimi rękawami, gorsetu, spódnicy i fartucha) non stop roznoszą piwo, z trudem nadążając z obsługą gości.

Pierwszym skojarzeniem z Monachium jest jednak Oktoberfest. Od 1810 r. na przełomie września i października w stolicy Bawarii piwo leje się strumieniami. Podaje się do niego tradycyjne dania: golonkę z knedlami, parzoną białą kiełbasę ze słodką musztardą i preclem lub regionalny rarytas – pieczeń wątrobową. Podczas Oktoberfest wypija się ok. 5 milionów litrów piwa, rozlewanego do litrowych kufli, tzw. Masskrug. Nie ma większego festynu piwnego na świecie.

Jednak wbrew pozorom to nie w Monachium, a w innym bawarskim mieście jest najwięcej browarów. Palmę pierwszeństwa ma Bamberg, w którym działa ich aż dziesięć. 

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.